Iberico ham met Kerst
Dec 06, 2021
Waarom eten Spanjaarden Iberico Ham met Kerstmis?
In Spanje is het een grote traditie om voor Kerstmis een Iberico Ham te kopen. Net als in Nederland is Kerstmis de tijd om te vieren met je dierbaren en te genieten van de beste maaltijden van het jaar. We kiezen tijdens de feestdagen voor speciale gerechten en lekkernijen. Een Iberico ham past perfect in de categorie ‘iets bijzonders’.
Traditie van feest en lekker eten
Net als in Nederland draait Kerstmis in Spanje om feest, familie en cadeaus delen. In Spanje wordt een kerstviering gekenmerkt door een poot van Jamon, net als de kalkoen in de Thanksgiving en Kerstmis kenmerkt in de Verenigde Staten. Een Iberico ham wordt gekocht een traktatie die door iedereen kan worden gedeeld.
Sharing is Caring
Een hele Iberico Jamon of Paleta voor Kerstmis is het perfecte eten om te delen met een grote groep. De Jamon wordt traditioneel in dunne plakjes gesneden waarvan iedereen lekker kan ‘snoepen’. Door de krachtige smaak van Iberico ham worden de smaakpapillen geprikkeld. Hierdoor gaat het goed samen met een lekkere Spaanse Manchego kaas of een goede Spaanse wijn of sherry.
Geschiedenis en geloof
De geschiedenis van Jamon is nauw verbonden met het christelijk geloof. In de tijd dat de Moren Spanje veroverden, werd Jamon gebruikt om de christelijke cultuur en geloof te vieren; omdat de Moren moslim waren, werd het gezien als een teken van verzet. Honderden jaren later is de Iberico Ham voor Kerstmis nog steeds een vaste traditie.
Iberico Ham voor de kerstborrel op kantoor
Net als in Nederland viert men Kerst ook graag op het werk tijdens de jaarlijkse Kerstborrel. Heel vaak koopt de baas een hele Jamon om zijn personeel te trakteren en te belonen voor het harde werk van het afgelopen jaar. Een traditie die wij graag ook in Nederland terug zien.
De Jamon wordt in dunne plakjes gesneden en gedeeld met iedereen, vaak vergezeld van wat vers brood en wat Spaanse gedroogde vleeswaren zoals Chorizo, Salchichon (en als het echt een feestje is) Lomo of Lomito. Lomo is afkomstig van de lende van het varken. Ook wel bekend als Filet Mignon.
Hoe past een Iberico ham op de Kersttafel?
Jamon is het ideale middelpunt voor op tafel met Kerstmis, maar met al het andere dat er gebeurt, vraag je je misschien af: 'Hoe kan ik een hele Jamon op tafel zetten met Kerstmis?'. Er zijn andere opties die je zeker kunt overwegen; het kan bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om de Jamon al vakkundig met de hand gesneden te kopen. Om de Jamon zelf te snijden, is ook enige vaardigheid vereist. Onze kleine vacuüm verpakkingen Jamon zijn gemakkelijk op te bergen en klaar te maken, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over ruimteproblemen. Net als in het Nederland eten en drinken de Spanjaarden graag een beetje te veel - Jamon is tijdens het natafelen het ideale hapje voor de smaakpapillen, zelfs als je vol zit.
Mocht je toch genoeg ruimte hebben of maak je graag ruimte voor zo’n hele Jamon. Kies dan voor een stevige hamhouder en een goed hammes. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar een goede stevige houders en een goed mes zorgen er ook voor dat je de ham veilig kunt snijden.
Voeg een beetje Spaanse flair toe aan je kerst
Iberico Ham voor Kerstmis is een goed idee toch? Iberico Fino is de beste plek om je Jamon of Paleta te bestellen; wij bieden de beste prijzen voor producten afkomstig van de beste producenten in Spanje. Bekijk onze eigen selectie Jamon Iberico en fijne vleeswaren in onze winkel.